Idag är det ingen vanlig dag, för idag firar vi Internets födelsedag. Hurra! Häng med oss på en vandring genom internets historia, på en tillbakablick till hur internet såg ut alldeles i början. Och du! Allra sist i artikeln bjuder vi även på Hamréns allra första hemsida, som lanserades 1997. Det vill du inte missa!
Internet förändrade våra liv
Internet har verkligen haft en stor påverkan på våra liv. Det har förändrat hur vi kommunicerar, hur vi söker information och hur vi underhåller oss. För många företagare har internet en betydande roll i affärsmodellen, i processer för att kunna producera, konsumera, distribuera och expandera.
Idag kan det vara svårt och ibland omöjligt att exempelvis ta sig till jobbet, hitta ett telefonnummer, boka in möten, handla mat, kontakta vänner och mycket annat helt utan internet. Utan internet står vi nästan still. Men vad är egentligen internet, denna sak som får oss att lyckas med de mest grundläggande uppgifterna i vår vardag? Ett känt citat för att beskriva internet lyder:
The internet is just the world passing around notes in the classroom. That’s all it is.
Det är kanske så det ligger till: den revolutionerande utvecklingen som ständigt påverkar vårt liv, är egentligen ett väldigt komplicerat lappskickningssystem. Vi tar emot en hel hög med lappar varje dag, och ibland kanske vi skickar en egen lapp. Som när jag nu skickar denna lapp till dig.
En liten tillbakablick
Men låt oss inte filosofera för mycket i hur dessa lappar kan ha så otroligt stor betydelse för allt vi gör. Dagen till ära hoppar vi istället tillbaka i tiden och tittar på vad internet hade att erbjuda när vi i Sverige fick upp ögonen för internet. Vad hade egentligen internets early adopters att jobba med?
Linköpings Universitet, 1993
För att hitta den första svenska hemsidan behöver vi inte titta långt. Den lanserades nämligen via Linköpings Universitet redan år 1993 av datorföreningen Lysator. Hur många som faktiskt besökte sidan är dock svårt att säga med tanke på att endast 1,7% av svenskarna överhuvudtaget hade tillgång till internet. Men en stilig sajt är inget vi kan förneka.
Aftonbladet, 1994
Året därpå debatterades det hett om vilken betydelse internet skulle få. Bland annat funderade man på om internet skulle få så pass stor genomslagskraft att det skulle ersätta de traditionella papperstidningarna. Aftonbladet var visionärer och var först ut i Sverige med att ge ut sin tidning även digitalt, år 1994.
AltaVista, 1995
Ju fler sidor som tillkom, desto rörigare blev det. En lösning för att hitta rätt i internetarkivet blev mer och mer efterfrågat. Nu tänker du kanske att Google borde kunna lösa detta problem, men nej: under den här tiden var AltaVista det självklara valet. I AltaVista kunde användarna söka på ord meningar och fraser för att hitta rätt i datamaterialet. Detta gjorde internetupplevelsen mycket behagligare. AltaVistas regalskepp sjönk dessvärre 1998, när Google seglade in på marknaden.
Blocket, 1996
Hade du något du vill sälja innan 1996 så var Gula sidorna, tidningsannonser och lappar på anslagstavlor rätt plats för dig. Detta förändras dock när Blocket lanserade möjligheten att annonsera på internet, helt gratis. Det var tider, det!
ProNova, 1997 – Hamréns första webbplats!
Men det är inte bara storföretagen som satsar på Internet. År 1997 tar även Rickard Hamrén sin givna plats på internet, när han skapar webbplatsen åt ProNova. Där kan man läsa allt om Norrköpings Data- och kunskapscentrum (om man har bra glasögon — det var ganska smått, på den tiden!).
Det är dock inte förrän 9 år senare som vi ser företaget HamrénMedia för första gången. Nämligen år 2006 som företaget Butiksexpo. Helt rätt i tiden om du frågar mig, då svenskarna år 2006 är mer internetvana. Runt millenieskiftet så använder 50% av svenskarna internet och 2010 var siffran uppe i 91%.
Vi har internet att tacka för hur vi kan leva våra liv idag, och visst hoppas vi att det i många år till finns kvar. Är du ännu mer nyfiken på internets historia, rekommenderar vi en titt på Internetstiftelsens Internetmuseum.
Skulle det vara så att din egen webbplats är lik de webbplatserna ovan kanske det är dags att kontakta Hamrén för en uppfräschning.